Ordrestatus x
Logg ut

004951187988255

X
Trenger du hjelp?
Vår dekk-
rådgivning finner de riktige dekk for deg
Dekksøk
Bredde
Høyde
Diameter
Reifen Finden
Etter kjøretøydata
Merke:
Modell:
Byggår / Type:
Serie / variant:

Bestill bobildekk og start reisen på en avslappet måte

Det er avgjørende å velge riktige dekk for bobilen din for å sikre optimalt veigrep og for å reise så trygt som mulig. På grunn av variasjonen blant bobilmodeller, er utvalget av dekk som tilbys av kjente merkevareprodusenter også svært omfattende. Nedenfor finner du informasjon om CP-betegnelsen, hvorfor bobildekk ikke bør overstige en viss alder og hvordan du finner de riktige dekkene.

Hva står CP for når det gjelder dekk?

Forkortelsen CP refererer til spesialproduserte bobildekk. Hvis dekk er merket med en enkel C, er det kommersielle eller lastedekk, som hovedsakelig brukes på varebiler, familiebusser og lette lastebiler. Hovedforskjellen er at CP-dekk for bobiler eller campingvogner gir høyere overlastkapasiteter. Denne fordelen oppnås gjennom en forsterket underkonstruksjon. I tillegg er dekkene mindre følsomme for fortauskanter, grusdekke og lignende hindringer på veien, og de kan fylles med lufttrykk på opptil 5,5 bar. Dette er et viktig aspekt hvis du ønsker å maksimere lastekapasiteten til kjøretøyet ditt.
Tips: Vurder lastindeksen (LI) før du kjøper nye bobildekk. Avhengig av modell er dette et to- eller tresifret tall. Det oppgis per dekk:
 • Dekk med LI på 118 kan belastes med opptil 1 320 kg hver, noe som gir en totalvekt på opptil 5 280 kg.
 • For klassiske bobiler opp til 3,5 tonn (3500 kg) er en LI på 103 med en lastekapasitet per dekk på 875 kg tilstrekkelig.

Er CP-dekk obligatoriske for bobiler?

C-dekk med lastekapasitet tilpasset kjøretøyet er en del av basisutstyret for mange bobiler. Denne typen dekk er imidlertid ikke obligatorisk. Likevel anbefales de på det sterkeste hvis du vil ha høyere lastreserver som et sikkerhetstiltak. I tillegg har høykvalitets bobildekk ekstra beskyttede dekksidevegger og sideintegrerte slitasjeblokker for å øke levetiden.

Hvor lenge varer bobildekk?

Levetiden til bobildekkene dine kan ikke bestemmes av et fast antall kilometer, uansett om det er C- eller CP-dekk. Det er flere faktorer som påvirker dekkenes levetid, som vi vil presentere nedenfor.

Dekkmønster på bobildekk

Som med alle andre dekk, er gjenværende dekkmønster en viktig indikasjon på om du bør kjøpe nye bobildekk. Lovkravet er en mønsterdybde på minimum 1,6 mm. Ideelt sett bør du måle dette på det midtre dekkmønsteret, da dette området har mest kontakt med asfalten. I tillegg til mønsterdybdemålere kan du bruke en femkronesmynt med dens ytterkant på 3 mm for å måle mønsteret på dekkene dine. Hvis kanten ikke er synlig, er dekkene trygge å bruke. Den minmale mønsterdybden kan variere etter typen bobildekk. Her er anbefalingene for sommer- og vinterdekk eller helårsdekk:
 • For sommerdekk anbefales det at mønsterdybden ikke er mindre enn 3 mm.
 • For vinterdekkog allværsdekk anbefales det å ha en mønsterdybde på 4 mm.
Merk: Å bruke dekkene helt til de når den lovlige mønstergrensen kan kompromittere sikkerheten din på veien.
rv-tyre

Den naturlige aldringsprosessen

I tillegg til slitasje på dekkmønsteret som forårsakes av kjøring, er bobildekk utsatt for en typisk aldringsprosess som påvirkes av ulike værforhold. Denne prosessen skjer uavhengig av kjørelengde, selv om du gjerne bare bruker bobilen en eller to ganger i året til ferieturer og korte turer. Noen av de typiske indikatorene på dette inkluderer synlige sprekker på flankene, som kan utgjøre en reell fare. På samme måte er gråaktig misfarging en indikasjon på at bobildekkene dine har blitt eldre. Dette er klare tegn på at det er på høy tid med nye dekk.

Hvordan finner jeg alderen på bobildekkene mine?

Du kan fastslå alderen på bobildekkene ved hjelp av DOT-nummeret. Dette er et firesifret tall som er innprentet på sideveggen av dekkene i kjøreretningen. De to første tallene representerer måneden, de to siste er produksjonsåret. Du kan bruke denne informasjonen til å fastslå den nøyaktige alderen på dekkene.

Hvor gammelt kan et dekk være og fortsatt bestå EU-kontrollen?

Det er et overraskende faktum at det ikke er lovmessige krav til dekkenes alder. Dette gjelder også for biler og bobiler, selv om belastningen på dekkene per tilbakelagt kilometer er betydelig høyere for sistnevnte. Hvis kjørelengden er kort og dekkene er i god stand, kan EU-kontrollørene godkjenne bobildekk med en alder på opptil 10 år. Eksperter anbefaler imidlertid å skifte dekk etter maksimalt 5 til 6 år. Årsaken er aldringsprosessen beskrevet ovenfor, som automatisk setter seg i gummiblandingene over tid. Selv om det koster penger, bør du kjøpe nye bobildekk innenfor denne tidsrammen for å sikre sikkerheten for alle passasjerer.

Helårsdekk eller bobildekk for sommer og vinter?

Som en lidenskapelig bobilbruker vil du bli møtt med spørsmålet om hvilken type dekk du vil velge når du bestiller nye bobildekk. Om det er tilrådelig å ha helårsdekk eller sommer- og vinterdekk avhenger av din foretrukne reisetid og destinasjonene. Nedenfor finner du noen tips som vil hjelpe deg med å velge.

Regler og forskrifter for helårsdekk

Enten det gjelder C- eller CP-dekk, har nye forskrifter har vært gjeldende for begge variantene siden 2018. Tidligere var det påbudt å bruke M+S-dekk (der de to bokstavene står for gjørme og snø). Hvis du for tiden kjøper nye helårsdekk til bobiler, må de merkes med det nye snøfnuggsymbolet, ofte også kalt alpesymbolet. Du kan fortsatt bruke M+S-dekk produsert før 2018 frem til 2024.
Viktig:Hvis du reiser til utlandet med bobilen din, må du følge de lokale forskriftene.

Spesialistene: sommer- og vinterdekk

Er du blant bobilkjørere som reiser hele året, så anbefales sommer- og vinterdekk. Avhengig av årstid kan du utnytte potensialet deres fullt ut under alle typer veiforhold, uansett om det er tørt eller vått eller om snøen knaser under hjulene dine. Ta om nødvendig med deg snøkjettinger på vinterturer i alpine strøk.

Bestilling av passende dekk til populære bobiler

I følge ulike statistikker har trenden mot bobiler pågått i flere år. De nyeste Corona-tiltakene har bidratt ytterligere til det nåværende rekordhøye antallet registreringer. I dag har antallet registrerte bobiler i Norge alene passert 180 000. Blant de mest populære er modeller fra Fiat, med den velkjente Ducato som basismodell. Ombyggingen utføres av ulike. I tillegg finnes det luksuriøse bobiler basert på lastebiler, som er fullt skreddersydd for å møte kundenes individuelle ønsker og ofte overskrider grensen på 7,5 tonn. Det er åpenbart at det skal brukes lastebildekk her. For nye kjøretøy fås det forskjellige felg/dekk-kombinasjoner fra fabrikk. Hvis du trenger nye bobildekk på grunn av slitasje eller alder, bør du sjekke DOT-nummeret for å fastslå nøyaktig alder på dekkene. Disse finner du enten i vognkortet i del 1 eller direkte på dekkene. Kombinasjonen av tall og bokstaver og deres betydning illustreres i følgende eksempel:

225/65 R16 91 CP 109 Q
 • Dekkbredde:bredden er 225 mm.
 • Høyde-til-bredde-forhold:tallet 65 indikerer at dekkhøyden er 65 % av dekkbredden.
 • Dekktype:Bokstaven R refererer til radialdekk, som er typisk for bobiler.
 • Felgstørrelse: dDe to sifrene følger dekktypeindikasjonen. Den er 16 tommer.
 • Dekktype: CP står for Camping, C for Cargo eller Commercial. Begge deler er mulig.
 • Lastindeks:mmed indeksen 109 kan hvert bobildekk bære en last på opptil 1030 kg. Kjører du 3,5 tonns bobil er lastereserven tilsvarende mye.
 • Hastighetsindeks:Dekk med indeks Q tillater hastigheter på opptil 160 km/t.

 • Merk: For bobiler opp til 3,5 tonn, følg retningslinjene som også gjelder for personbiler. Kjøretøy opp til 7,5 tonn kan kjøre i inntil 110 km/t der slik hastighet er tillatt.Vi anbefaler å velge passende C- eller CP-dekk for bobilen din på grunn av deres høyere lasteevne. Pass på at lastindeksen ikke er lavere enn kjøretøyets tillatte totalvekt. Ideelt sett bør det være en viss lastreserve for å gi ekstra sikkerhet. Vi leverer bobildekk i ønsket design raskt og uten fraktkostnader ved bestilling av to eller flere dekk.Bestill nå!

  Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.