Ordrestatus x
Logg ut

Forsegle bilen med voks

Når det handler om å vaske bil, er det mange muligheter tilgjengelig. Bortsett fra den grunnleggende vasken er også behandling med varm voks mulig, for eksempel. Lenge ble dette betraktet som høydepunktet av bilvedlikehold. Tidligere virket det spesielt fornuftig å forsegle med voks, fordi varierende værforhold den gangen gjorde lakken blek og matt. I dag har vi kommet litt lenger, fordi bilforhandlere legger til et ekstra lag oppå grunnlakken som beskyttelse.

En vanlig bilvask er fortsatt anbefalt, men trenger ikke nødvendigvis involvere varm voks. Noen unntak: kjøretøyet bør - før det blir solgt, for eksempel - ha en ekstra fin glans. Fargene trer frem kraftigere. Varm voks sørger også for at skitt ikke setter seg fast så raskt - den kan også utsette neste bilvask. Om sommeren er slik forsegling praktisk, siden den gjør fjerningen av rester og insektsekresjoner enklere.

Generelt er det foretrukket å få lakken behandlet av en profesjunell heller enn å få den behandlet med varm voks i omgivelsene til et bilvaskeri. Den profesjonelle rengjør overflaten grundig i flere trinn, påfører forseglingen og polerer til slutt bilen. Dette har sin pris, men varer også i rundt to år. Til sammenligning blir vokspartikler bare sprayet på ved et bilvaskeri, og det gir bare kortvarig beskyttelse. Hvis bilen ikke ble rengjort tilstrekkelig på forhånd, vil ikke den optiske effekten bli spesielt verdt å se på. I dette tilfellet er behandlingen bare en tørkehjelp, siden vannet renner vekk - det er derfor denne tjenesten også ofte blir kalt "glanstørk".

Informasjon om bilvasking i tillegg til et normalt bilvaskeri:

Er kald voks bedre for lakken?

Bilvaskerier tilbyr en mulighet for varm voks for å forsegle lakk til en ekstra kostnad. Dette får den til å skinne vakkert og lar vannet renne vekk. Resultatet: ingen vannflekker etter bilvasken. Effekten varer riktignok ikke så lenge - en uke etter er laget allerede slitt vekk, og ved neste bilvask må den dyre varme voksen bli påført igjen.

Det finnes, vel å merke, en rimeligere mulighet, selv om den krever manuelt arbeid: forsegling med vannavstøtende kald voks. Den er tilgjengelig ved spesialbutikker for noen kroner, og kan påføres lakken med en mikrofiberklut. I tillegg til pris, har denne metoden en annen fordel fremfor varm voks: den tåler opp til åtte bilvasker. Nanoforsegling er betydelig dyrere, men varer i måneder.

Det finnes bilvaskerier som sprayer spesiell naturlig voks på lakken, som ikke setter seg fast til vinduene, og som ikke etterlater noe lag av smøremiddel der. Overflødig voks blir rett og slett vasket vekk - enkelt. Hvis bilens lakk allerede er matt, derimot, noe som kan være tilfellet med eldre kjøretøy spesielt, er polering anbefalt fremfor voks. Etterpå kommer lakken til å skinne igjen.

Rengjøre gulvmatter

Etter å ha kjørt gjennom bilvaskeriet skinner kjøretøyet nok en gang på utsiden, men på innsiden er fysisk arbeid påkrevd. Gulvmatter er spesielt utsatte - de blir ikke tatt hånd om i en enkel vask med svamp. Innsatsen som kreves for å rengjøre gulvmatter avhenger av materialet. Gummimatter kan enkelt tas ut, skylles og tørkes rene. Med gulvmatter lagd i velur eller andre materialer, kan ikke dette gjøres. Hvis du ønsker å fjerne dem grundig for skitt, har du to muligheter:

  • Høytrykksspyler
  • Vaskemaskin

Hvis du har en høytrykksspyler tilgjengelig mens du vasker bilen, bank gulvmattene og rens dem med dysen fra spyleren på begge sider. Det er mulig å påføre shampoo på forhånd, men ikke absolutt nødvendig. Vannet blir deretter slått ut av gulvmattene så godt som mulig, før de blir plassert i bagasjen (på et plastfolie). Hjemme kan du deretter la dem tørke i solen.

Et alternativ til høytrykksspyling er en vaskemaskin. I de fleste tilfeller er gulvmatter så fleksible at de kan puttes i maskinen. Vasket på maksimalt 40 grader med vaskepulver og tøymykner, ser de ut som nye igjen.

Felgrens - riktig påføring

Rengjøring av felgene bør være del av enhver bilvask, spesielt siden det hindrer innbaking av bremsestøv. Det viktigste er at skitne aluminiumsfelger gjør bilen mindre attraktiv. Ved siden av bremsestøv, fester om vinteren for det meste veisalt seg til hjulene. Hvis høytrykksspyleren ikke fjerner skitt fullstendig, kan en spesiell felgrens hjelpe. Grundig polerte felger og kromfelger bør ikke rengjøres med felgrens, siden dette kan påvirke den følsomme overflaten.

Det finnes riktignok gjenstander i husholdningen som tannkrem eller ovnspray som kan fungere som alternativer til felgrens - men felgrens inneholder også beskyttelse mot korrosjon, som hindrer rustdannelse på hjulene. Den kan sprayes på enkelt, og om nødvendig kan gjenstridig skitt fjernes med en børste. God felgrens karakteriseres ved at hjulene ser ut som nye igjen etter at felgrensen har virket lenge nok på hjulene og blitt tørket vekk med vann.

Konklusjon

Det er mulig å gjøre bilvedlikehold til en vitenskap, og tilbringe timesvis hver uke på å få bilen til å skinne innvendig og utvendig. Dette er riktignok ikke nødvendig. I hverdagen kan en månedlig grunnleggende vask være nok. Når det gjelder mer alvorlig skitt, bør gulvmatter og felger rengjøres for hånd. Når det gjelder rengjøring av understellet og motoren, bør profesjonelle benyttes, slik at skader på elektronikken kan unngås. For lakkforsegling som beskytter mot skitt og kalkflekker i flere uker, er kald voks å foretrekke fremfor varm voks. Med disse tipsene kommer du til å få mer ut av din neste bilvask.

Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.