Ordrestatus x
Logg ut

Riktig oppbevaring og pleie av dekk

Når man har flere sett dekk på grunn av bytte mellom sommer- og vinterdekk i stedet for å bruke helsesongdekk, må man passe på riktig dekkoppbevaring. Du kan la ekspertene ta seg av det ved å oppbevare dekkene hos et verksted eller en dekkmontør. Lagring i egen kjeller eller garasje er et annet alternativ. Det er imidlertid noen ting som må tas med i betraktningen.

Oppbevaringssted og dekk-stativ

Øk dekktrykket med 0,5 bar først. Velg et tørt og kjølig lagringssted. I tillegg bør dekkene beskyttes fra UV-stråling. Fjern eventuelle fremmedlegemer i profilen og marker dekkene med BR (back right), FL (front left) osv. Dersom dekkene er på felger kan det komplette hjulet stables. Det er dessuten mulig å bruke et dekkstativ . Dersom dekkene ikke er montert på felger må de lagres ved siden av hverandre. Dekkene må roteres av og til, og du må sørge for at det ikke finnes væsker som olje eller bensin på gulvet. Dersom disse kommer i kontakt med dekke vil de skade gummisammensetningen og dekket blir ubrukelig.

Dekkpleie

Med riktig pleie kan dekk brukes i mange år. Riktig pleie inkluderer å fjerne av fremmedlegemer og sjekke dekkene for skader. Dersom det finnes noen kutt eller fordypninger bør du kjøpe nye dekk eller i det minste få en ekspert til å bedømme hvorvidt dekket kan repareres.

I tillegg er det viktig å ha en minimum mønsterdybde på 1,6 mm, noe som er lovpålagt. For å være på den sikre siden bør imidlertid dekkene erstattes ved 3 mm. Dekkenes alder vil også påvirke kjøreegenskapene. DOT-nummeret på sideveggen gir informasjon om produksjonsdatoen - de to første sifrene angir kalenderuken, etterfulgt av produksjonsåret. Etter omtrent åtte år bør dekkene erstattes uavhengig av bruk og slitasje.

Dekk-stativ og riktig oppbevaring av dekk
Dekk-stativ

Påbud om vinterdekk i Europa

I enkelte europeiske land er vinterdekk obligatorisk ved enkelte forhold, først og fremst tilknyttet værforholdet eller en spesifikk periode. Selv om det ikke finnes noen slike lovmessige krav i land som Albania eller Malta, kan det i land som Tyskland være straffbart å kjøre uten vinterdekk . Derfor bør du sjekke reglene før du drar på vinterferie. Enkelte steder gjelder egne fartsgrenser med vinterdekk, mens det andre steder ikke er tillatt å bruke snøkjettinger.

Generelt sett kan vi si at land med mye snø og høye fjell har strengere regler enn for eksempel land i Sør-Europa. Land som Polen, Nederland og Irland har imidlertid heller ikke lovmessige krav om vinterdekk, og piggdekk er til og med forbudt her. Fordi det er så mange unntak og fordi reglene varierer fra land til land, har vi oppsummert påbudene og bestemmelsene for vinterdekk, snøkjettinger og piggdekk for deg.