Ordrestatus x
Logg ut

Informasjon om dekkbytte

Dekkene på ethvert kjøretøy bør alltid passe til værforholdene for å sørge for best mulig sikkerhet og optimale kjøreegenskaper (stoppelengde, drivstoffeffektivitet). Derfor bør dekkene byttes hver sjette måned, fra vinterdekk til sommerdekk og omvendt. Som en tommelfingerregel benyttes vinterdekk fra oktober til påske.

Uansett om du bestemmer deg for å bytte dekk selv eller ta med bilen til et verksted, finner du all viktig informasjon om dekkbytte her:

Dekkmontering: Hva bør jeg passe på?

Bytte av komplett hjul

Bytte komplett hjul

© lisafx Istock

Alle sjåfører må bytte dekk regelmessig. De gamle dekkene blir demontert fra felgen og erstattet av nye dekk. Dette er imidlertid kun mulig i et verksted, da det krever spesialutstyr. Våre dekkmontører bruker også dette og er tilgjengelig for dekkbytte når som helst. Situasjonen er annerledes når det gjelder dekkbytte - hvem som helst kan gjøre det. Med en jekk, hjulnøkkel og momentnøkkel kan komplette hjul byttes raskt. Følgende steg er nødvendig:

 1. Sett bilen i første gir og sett på håndbremsen.
 2. Løsne hjulmutrene på tvers.
 3. Løft kjøretøyet med jekken.
 4. Fjern hjulmutrene.
 5. Ta hjulet fra akselen og plasser det under bilen.
 6. Plasser det nye hjulet på akselen.
 7. Fjern det gamle hjulet fra under bilen.
 8. Sett ned kjøretøyet.
 9. Stram til hjulmutrene på tvers.

Når du monterer nye dekk må du beholde dekkets rullende retning og bruke riktig dreiningsmoment (bruk en momentnøkkel!). Du kan også bytte om på hjulene (ved neste dekkbytte kan du plassere fordekkene bak og omvendt). Sjekk lufttrykket ved nærmeste bensinstasjon og stram til hjulmutrene dersom det er nødvendig. Dekkbyttet er fullført!

Sjekke dekkets stand

Et hjul- eller dekkbytte kan være nødvendig av ulike grunner. Først og fremst er det ikke alle sjåfører som bruker helsesongdekk og derfor trenger dekkbytte to ganger om året. Du bør sjekke om dekkene oppfyller den minste tillatte mønsterdybden på 1,6 mm. Ellers kan du få et nytt sett av dekk hos dekkonline.com innen få dager. Dekkene dine kan dessuten være for gamle - sjekk det firesifrede DOT-nummeret på dekksiden. Dette indikerer kalenderuke og -år for produksjon. Etter åtte år bør dekk avhendes, selv om det har en akseptabel mønsterdybde - gummisammensetningen er ikke laget for å vare evig.

Kostnader ved dekkbytte

Hva koster det å bytte dekk? Dekkonline.com og partnerbutikkene over hele Europa har mange monteringspartnere. I Europa alene har vi 40.000 partnerverksteder. En gjennomsnittlig budsjett for dekk/hjulbytte vises nedenfor:

 • Ø kostnad for hjulbytte : €1,50 per hjul
 • Ø kostnad for dekkbytte/dekkmontering : €12,58 € per dekk

Ved dekkbytte bør du være oppmerksom på at verkstedet kan belaste deg for ekstrakostnader for dekkbalansering eller nye ventiler. Den eksakte kostnaden bør avtales med det aktuelle verkstedet.

Dekkmontering

Selv om det er praktisk med hjul - og dekkpakker, kan mange sjåfører likevel bestemme seg for å bytte dekk på verksted to ganger om året ettersom dekkmontering vanskelig lar seg gjøre hjemme på grunn av det nødvendige tekniske utstyret som kreves. Eksperter har ikke bare det riktige verktøyet, men vet også hva de skal gjøre med UHP eller runflat-dekk. Dessuten krever komplette hjul av og til et dekkbytte etter noen få år når dekkene er slitt - eller tidligere ved dekkskader.

Alt om dekkmontering

Ved hjelp av en dekkomlegger kan dekket fjernes og settes tilbake på felgen senere. De nødvendige stegene inkluderer:

  • Løsne ventilinnsatser
  • Slippe ut luften av dekket
  • Trykke ned dekkvulsten
  • Sette felgen midt på maskinen
  • Fjerne hjulvektene
  • Tilpasse monteringsarmen til felgstørrelsen
  • Rotere dekkvulsten
  • Sette inn ny ventil
  Dekkmontering med dekkomlegger

  Dekkmontering på felg

  © Kadmy FOTOLIA

  Det er selvfølgelig viktig at det nye dekket er godkjent for felgen. Dette kan undersøkes i kjøretøyets dokumenter. Dekkene må sjekkes for skade og alder. I tillegg er en mønsterdybde på minst 1,6 mm påkrevd ved lov. Selv ved 3 mm bør du kjøpe et nytt dekk - for eksempel hos dekkonline.com. Du kan bruke en av våre monteringsstasjoner for dekkmonteringer og som leveringsadresse for bestillingen din.

  Oppover