ico 21 54 32 92 ico

Dekklover og - bestemmelser

Du kan ikke kjøre med et hvilket som helst dekk på bilen din. Dekkene du velger må være godkjent for kjøretøyet ditt. I tillegg til at dekket må være godkjent finnes de ulike bestemmelser når det gjelder dekk.

Her kan du finne lovene og bestemmelsene som gjelder dekk. :

Godkjente dekk

For å svare på spørsmålet angående tillatte dekk for bil eller motorsykkel, hjelper det normalt å sjekke kjøretøyets dokumenter. Av og til er imidlertid andre størrelser også tillatt, men endringer må registreres, ellers vil ikke lenger registreringen og forsikringen være gyldige. Mange dekkprodusenter tilbyr muligheten til å søke om slike godkjente dekk på nettsiden ved å taste inn følgende informasjon:

  • kjøretøymerke og - modell
  • type kjøretøy
  • maksimal hastighet
  • standarddekk
  • tillatt aksellast
  • ønsket dekkstørrelse(r)
  • felgstørrelse

EU-dekkmerke

Som for mange andre produkter finnes det flere ulike EU-direktiver for dekk. Derfor må produsenten merke alle dekk produsert fra 1. november 2012 med EU-merket. Denne bestemmelsen fra 2009 er obligatorisk for biler og kommersielle kjøretøy. Størrelsen på merket er like standardisert som verdiene det måler: rullemotstand, våtgrep og ytre støynivå. Med denne regelen ønsker EU primært å beskytte miljøet. Derfor er det viktig at kunder ser på EU-merket for å finne produkter som yter bra på dette.

EU Reifenlabel

EU-dekkmerke: E C 71

Rullemotstand

Rullemotstanden til et dekk påvirker kjøretøyets drivstofforbruk direkte. EU-dekkmerket angir en verdi som klassifiserer rullemotstanden, der A står for den laveste og G for den høyeste rullemotstanden (klasse D benyttes ikke). EU-kommisjonen estimerer at klasse G-dekk forbruker opptil 7 prosent mer drivstoff enn klasse A-dekk.

Våtgrep

En verdi for våtgrep er også angitt på EU-dekkmerket. Klassene D og G eksisterer ikke. Klassifiseringen av våtgrep sier noe som stoppelengden sammenlignet med et referansedekk. Klasse A-dekk har en mye kortere stoppelengde enn klasse F-dekk - noe som kan redde liv i en nødssituasjon.

Støy

Støynivået angis ikke som en bokstav på EU-dekkmerket, men som absoluttverdien i desibel i tillegg til et lydbølge-symbol som kategoriserer støynivået i tre ulike klasser. Dersom symbolet har kun én mørk stripe, er dekkets støynivå minst 3 dB under den fremtidige europeiske grensen. To striper betyr at dekkets støynivå er mellom den fremtidige europeiske grensen og 3 dB. Tre striper indikerer at dekkets støynivå er over den fremtidige europeiske grensen.

Til syvende og sist er det hver enkelt forbruker som må avgjøre viktigheten av EU-dekkmerket. Hos dekkonline.com finner du også DEX for hvert dekk. Dette er «Delticom efficiency index», som er basert på stemmer fra 40,000 kunder i 15 ulike land. Indeksen vektlegger kundepreferanser \x{2013} en god veiledning når man kjøper dekk.

Plikt om reservehjul

Mange sjåfører spør fremdeles seg selv hvorvidt reservehjul er nødvendig. Spørsmålet besvarer i stor grad seg selv, ettersom mange bilfabrikanter i dag utstyrer nye kjøretøy kun med reparasjonssett og ikke lenger med reservehjul. De ville helt klart ha utstyr bilene med reservehjul dersom det var påkrevd. Det er altså ingen lov som krever reservehjul eller reparasjonssett. Det er imidlertid i din egen interesse å ha en løsning i tilfelle punktering. Dersom du bruker et reparasjonssett må du, i motsetning til dersom du bruker reservehjul, kjøre direkte til nærmeste verksted.

Oppover

Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.

dekkonline.com - et tilbud fra Delticom AG 16.06.2019 07:46