Ordrestatus x
Logg ut

Dekkmerking

Hvordan kan jeg finne størrelsen på dekkene mine? Hvilke dekkindekser må jeg være oppmerksom på ved kjøp? Dette er klassiske spørsmål som mange sjåfører spør seg selv om når de kjøper dekk.

Her finner du en oversikt over viktige indikatorer på dekkenes egenskaper:

Dekkmerking: Fartsindeks, lasteindeks og dekkbredde

Dekk merkes normalt med en viss type informasjon. Denne dekkmerkingen er standardisert og angir blant annet fartsindeks, merke, dekkstørrelse og produksjonsdato (DOT-nummer). Kun et fåtall av disse opplysningene kan imidlertid leses direkte, mens andre er kodet på ulike måter. Dekkonline.com forklarer hvordan du leser den viktigste informasjonen på dekkmerkene.

Forklaring på dekkstørrelser

Informasjonen om dekkstørrelsen er skjult bak en bokstav- og tallkombinasjon som for eksempel 175/60 R15. Det første nummeret står for dekkbredden i millimeter etterfulgt av dekkprofilen som et prosentforhold til bredden - for beregning av dekkets høyde. I dette eksempelet får vi 60 prosent av 175 mm, som er 105 mm Bokstaven R indikerer et radialdekk og på slutten finner man hjuldiameteren i tommer. Dette samsvarer med felgstørrelsen som passer for dette dekket.

\x{201c}Dekkmerking:

Farts- og lasteindeks

Informasjonen om dekkstørrelsen komplementeres normalt med andre verdier, som for eksempel 91V. Lasteindeks angir dekkets lastekapasitet. Man trenger imidlertid en tabell for å kunne tolke lasteindeksen - 91 vil si 615 kg. Fartsindeksen er også kryptert, men med bokstaver. En «V» indikerer en maksfart på 240 km/t. 300 km/t er tillatt når dekket er merket med fartsindeksen «Y».

Dekkmerkingen inkluderer også annen informasjon, som DOT-nummeret i form av en firesifret kode. Dette representerer dekkets produksjonsdato. De to første sifrene indikerer kalenderuken, mens de to etterfølgende sifrene bestemmer kalenderåret. Et dekk med DOT-nummer 2412 ble dermed produsert i den 24. uken i 2012. Det finnes dessuten mer informasjon om spesialdekk, som M + S for gjørme og snø, CP for karavandekk , XL for forsterkede dekk og R eller RF for regummierte dekk.

Forkortelser for fartsindeks

Max.
Fartsindeks

G 90 km/t
J 100 km/t
K 110 km/t
L 120 km/t
M 130 km/t
N 140 km/t
P 150 km/t
Q 160 km/t
R 170 km/t
S 180 km/t
T 190 km/t
H 210 km/t
V 240 km/t
W 270 km/t
Y 300 km/t
VR > 210 km/t
ZR > 240 km/t

DOT-nummer/dekkalder/produksjonsdato

Når du kjøper dekk bør du være oppmerksom på DOT-nummeret - dekk som er mer enn fem år gamle anbefales ikke. I tillegg til mønsterdybden påvirker også alderen dekkets ytelse. Selv om det ikke har vært i bruk og har vært lagret forskriftsmessig vil fysiske og kjemiske prosesser føre til at dekket eldes. Etter fem år er det ikke lenger et nytt dekk. Men hvordan kan man finne ut hvor gammelt dekket er? Dekkets produksjonsdato fines på siden av dekket - i form av det såkalte DOT-nummeret. DOT står for "Department of Transportation".

DOT-nummeret har fire sifre. De to første sifrene indikerer i hvilken kalenderuke dekket ble produsert, for eksempel 32. Produksjonsåret følger deretter. Det vil si at 3214 indikerer et dekk fra den 32. uken i 2014. Dersom disse dekkene lagres tørt og mørkt vil de vurderes som splitter nye - selv i 2016.

Dekkstruktur/dekkets tverrprofil

I motsetning til sykkeldekk har ikke bildekk en slange. De består i stedet av ulike lag, som tverrprofilen viser. Det ytterste laget består av dekkmønsteret. Det er normalt profilert og sørger for at dekket har den best mulige ytelsen på veien. Moderne profilsammensetninger har et høyt innhold av kiselsyre og tilbyr godt grep. I tillegg til å måtte kunne tilpasse seg gjeldende temperatur, må de tilpasses veiforholdene.

Strukturen kalles stamme. Det består normalt av flere lag og er oppbygd i henhold til dekktypen. I diagonaldekk krysses stammens lag diagonalt, mens korden i radialdekk plasseres i rette vinkler i henhold til retningen. Disse dekkene kalles også beltedekk. Stammen beskyttes fra skader ved hjelp av profilen og dekkets sidevegg. En annen viktig del av dekkstrukturen er vulsten. Den kobler dekket til felgen ved hjelp av ståltråder. Inne i dekkene finnes det et gummilag som sørger for isolasjon. Det forhindrer at luften slippes ut.

\x{201c}dekkbredde,Tverrprofil av dekkbredden og dekkhøyden

Dekkbredde, felgbredde

Når det gjelder riktig dekkbredde og korresponderende felgstørrelse blir mange sjåfører overveldet. Dette er på grunn av den forvirrende måten størrelser angis på. Mens dekkdimensjoner gis for eksempel som 195/65 R15 91H, vil felger angis som 7J x 17 H2 ET38, 5x112 LK. Dermed kan det virke nærmest umulig å finne ut om disse delene passer sammen. I realiteten er det imidlertid ikke spesielt vanskelig, så lenge du vet hva tallene og bokstavene betyr.

Dekkstørrelse

Et 195/65 R15 91H-dekk har en dekkbredde på 195 mm, noe som indikeres av det første tallet. Diameteren er 15 tommer - og dette er også størrelsen på felgen som dekket skal monteres på. Disse to verdiene er dermed viktige for å kunne velge riktig felgstørrelse.

Felgstørrelse

Felgens merke indikerer først bredden. I eksempelet 7J x 17 H2 ET38, 5x112 LK, vil bredden på felgen være på 7 tommer. Deretter må du vite at en felg av denne størrelsen passer til et dekk med bredde 195 til 225 mm. 205 til 215 mm er ideelt. Bak «J» som står for felgens kanttype finner man felgdiameteren som her er oppgitt til 17 tommer. Denne felgen passer derfor ikke for et dekk på 195/65 R15 91H.

I tillegg til de tekniske kravene, finnes det spesifikasjoner fra bilfabrikanten . I papirene finner du tillatte dekk- og felgstørrelser. Man kan dessuten få et COC-dokument med andre tilgjengelige størrelser.

Oppover