Ordrestatus x
Logg ut

Dekksikkerhet

Dekk er en sikkerhetsrelevant komponent i alle kjøretøy. Tilstrekkelig dekksikkerhet garanteres imidlertid kun når dekket er i god stand.

Her kan du finne all viktig informasjon om dekkpleie og - sikkerhet:

Dekkskader og punkteringer

Dekkskade: rusten spiker i dekk

© InCommunicado ISTOCK

Du har kanskje allerede opplevd dette: Du kjører rundt i bilen din og plutselig punkterer dekket. I mange tilfeller slipper man unna med skrekken og et dekkbytte fikser problemet. Ved høye hastigheter kan imidlertid punktering medføre store konsekvenser. Derfor bør du sjekke dekkene regelmessig for skader ettersom skadede dekk kan medføre problemer når og hvor som helst. Synlige dekkskader inkluderer:

  • Kutt og flenger
  • Utbulinger
  • Hakk

På grunn av skader på gummisammensetningen kan vann komme inn i dekket og forårsake rust på innsiden, noe som svekker materialet. Slik dekkskade kan oppstå dersom fremmedlegemer, som for eksempel spiker eller steiner, presses inn i dekkprofilen, men også dersom man har for lite lufttrykk og kjører borti fortauskanten. Feilaktig oppbevaring der dekket utsettes for UV-stråling eller olje kan dessuten føre til punktering.

En slitt dekkprofil øker dessuten faren for vannplaning og øker bremselengden. Når du kjøper nye dekk bør du ha dette i bakhodet. Anmeldelser hjelper deg med å finne de beste dekkene når det kommer til sikkerhet. For å forhindre dekkskader er det viktig at du oppbevarer dekkene på riktig måte og sjekker dem før de monteres. Etter punktering er det normalt mulig å reparere dekket, men det er likevel irriterende - spesielt dersom skaden kunne ha vært unngått.

Dekkreparasjon, lapping av bildekk og dekktetting

Dekk er ikke laget for å vare evig. De fleste avhendes først når profilen er slitt, men en punktering kan skje når som helst. I beste fall kan en dekkreparasjon fikse problemet. Fremmedlegemer eller hyppig kontakt med fortauskanter kan skade dekket. Dersom du ikke legger merke til det risikerer du en uventet punktering. Hva gjør du da?

Reparasjonssett i stedet for reservehjul

Mange bilprodusenter utstyrer ikke lenger biler med et nød- eller reservehjul, men med et reparasjonssett. Dette inkluderer tetningsmateriale for dekk - etter å ha brukt dette må du kjøre til nærmeste verksted umiddelbart, mens du kan kjøre en lengre distanse med et reservehjul. Ekspertene på verkstedet avgjør deretter om dekket kan repareres eller om det må erstattes. Du finner et stort utvalg av nye dekk og reparasjonssett for dekk hos dekkonline.com. Det er større sjanser for å kunne reparere dekket når det er ganske nytt eller bare er delvis skadet.

Punktering

I beste fall slipper du en slik situasjon i utgangspunktet. Sjekk dekkene regelmessig for fremmedlegemer eller andre skader. Dersom det er en spiker i dekket, må du IKKE trekke den ut - dette gjør at luften slipper ut enda raskere. Du kan måtte øke lufttrykket. Etter å ha oppdaget skade bør du dra til verkstedet snarest. Der kan de forhåpentligvis reparere bildekket. Dersom den indre overflaten av dekket er påvirket, vil ikke reparering av dekket være mulig.

Det er imidlertid ikke bare steiner og spiker som kan forårsake punktering. Også jevnlige støt mot fortauskanter eller feil lufttrykk utgjør en stor påkjenning på dekket. Til og med et lufttrykk på 0,5 bar for lite øker risikoen for punktering betraktelig. Uansett hva grunnen er: La alltid en ekspert sjekke skaden og ikke reparer dekket på egen hånd. Kun med en profesjonell dekkreparasjon er du trygg på veien. Sammenlign kostnaden for reparasjonen med prisen for nye dekk - i nettbutikken vår finner du fordelaktige tilbud, som ofte er billigere enn en reparasjon.

Utslitte dekk

Dekksikkerhet

© Bibigon ISTOCK

Gjentatte ganger skjer ulykker på grunn av utslitte dekk. Dette er ikke bare farlig, men kan også være dyrt ettersom mange forsikringsselskaper ikke betaler for skaden dersom man er medskyldig. Slitte dekk medfører lovbrudd og skal erstattes snarest av nye dekk. Hos dekkonline.com tar bestillingsprosessen kun få minutter og du mottar normalt dekkene innen fire til fem virkedager.

Effekten av slitte dekk

Faren med slitte dekk kan best forklares ved hjelp av dekkprofilens funksjon. Dekket har mønster som samler vannet på våte veier og transporterer det bort fra dekket. Dette sørger for at dekket ikke flyter og hindrer vannplaning. Mange små kanaler forbedrer veigrepet på vinterveier. Dersom dekket er utslitt, elimineres denne effekten og bremselengden økes betraktelig - en sikkerhetsrisiko som kan reduseres med nye dekk.

Men når kalles dekket «slitt»? Loven krever en mønsterdybde på minst 1,6 mm. Eksperter anbefaler imidlertid en mønsterdybde på minst 3 mm for sommerdekk og 4 mm for vinterdekk for å sørge for sikkerhet på veien uansett værforhold. Du kan enkelt måle mønsterdybden selv, for eksempel ved å bruke en mynt. Mange dekk har imidlertid en indikator for dekkslitasje (TWI).

Oppover