Ordrestatus x
Logg ut

Dekktyper

Dekk sørger for sikkerhet. Derfor er det viktig at de er tilpasset værforholdene og er godkjente for kjøretøyet. I tillegg må lufttrykk og mønsterdybde være riktig. Det finnes ulike dekktyper:

Brede dekk

Brede dekk er veldig populære, spesielt på sportsbiler. Og for å være ærlig: de ser veldig bra ut. Brede dekk er imidlertid ikke forbeholdt forfengelige sjåfører, men har enkelte fordeler som alle kan dra nytte av. Jo bredere dekket er, jo større er kontaktflaten med bakken \x{2013} dette øker energioverføringen og grepet, spesielt på tørre veier.

Mange brede dekk har et påfallende midtspor og mange V-formede tverrgående spor. Disse sørger for optimal vanntransportering på våte veier. På grunn av at flere spor kan plasseres på en større overflate, passer brede dekk også om vinteren. Dekkprodusentene utvikler nye konsepter for økt sikkerhet på is og snø.

Brede dekk har imidlertid også ulemper, først og fremst i tilknytning til kostnaden: Generelt sett vil et større kontaktområde føre til høyere rullemotstand og derfor til økt drivstofforbruk. I tillegg er disse dekkene normalt dyrere enn vanlige dekk. Hos dekkonline.com kan du imidlertid finne billige, brede dekk i flere ulike merker.

XL-dekk

XL-dekk har ingenting å gjøre med spesielt store dekk \x{2013} de er forsterket. Dette betyr at bæreevnen er økt. Belastningen defineres av lasteindeksen. Med en lasteindeks på 90 kan et dekk veie opptil 600 kg. XL-dekk kan ha en lasteindeks på 93 eller til og med 95 sammenlignet med et identisk, ikke-forsterket dekk. Slike dekk kalles også «extra load» eller RF. Det kan gjenkjennes av den standardiserte XL-merkingen på dekket.

Et XL-dekk har en mer stabil underbygning og stamme med flere lag. Et slikt dekk kjøres med høyere dekktrykk enn vanlig. Denne teknologien er nå også tilgjengelig for høyhastighetsdekk.

Lavprofil-dekk

Det standardiserte dekkmerket inkluderer ikke bare dekkets bredde og indre diameter, men gir også en indikasjon om profilen. Dette er prosentforholdet mellom dekkbredden og kanthøyden. Denne er på 40 % for et 215/40 R18 dekk. Kanthøyden måles fra felgen til enden av dekket. Dersom dette er maksimalt 50 prosent av dekkbredden, kalles det lavprofil-dekk. I de fleste tilfeller er dette også brede dekk.

Fordeler og ulemper med lavprofil-dekk

Dekk med mindre enn 25 prosent er sjelden å finne på markedet. Når man bruker så ekstreme dimensjoner må man inngå kompromiss i form av komfort. Ujevnheter i veien vil bli mer tydelige og rullestøyen økes, noe som påvirker drivstofforbruket. Lavprofildekk er mer sårbare for støt og annen slitasje. Dersom veien er i dårlig stand, vil adhesjonen til disse dekkene reduseres. Lavprofil-dekk har selvfølgelig også fordeler ved siden av utseendet. Svinger håndteres bedre ettersom stivheten øker på grunn av den lave vekten. Den laterale stabiliteten er også bra. Som med alle dekk bør du imidlertid passe på å kjøre med riktig dekktrykk, ettersom avvik over eller under kan gi ubehagelige konsekvenser.

Nankang lavprofil-dekk 215/30 ZR20

Nankang Lavprofil-dekk

© Delticom AG

Brukte dekk

Kjøp av nye dekk medfører en kostnad som enkelte sjåfører ikke ønsker å ut med. Selv om spesielt asiatiske dekk for små - og kompaktbiler ofte er veldig billige, foretrekker enkelte i stedet å kjøpe brukte dekk for å spare penger. Dette kan være vel verdt - eller det kan straffe seg. Det er generelt sett ikke noe galt i kjøp av godt vedlikeholdte dekk fra vel ansette produsenter. Du bør imidlertid se nøye på dem før du kjøper.

Dersom du oppdager skader eller hvis dekkene er slitt bør du holde deg unna! Slike dekk er en fare for deg og andre trafikanter og bør avhendes. I tillegg er den en minste lovlig mønsterdybde på 1,6 mm. Selv med 3 mm er kjøp frarådd ettersom kjørekarakteristikkene ikke kan sammenlignes med de hos nye dekk som har en mønsterdybde på 8 mm. Bruk en mynt for å sjekke  mønsterdybden - dersom kanten av mynten forsvinner fullstendig i mønsteret, er dekket ok.

Banelagte dekk

Banelagte dekk eller regummierte dekk er et alternativ til brukte dekk. Dette er gamle, uskadede dekk som har fått en ny profil. Dette er blitt utført av profesjonelle og kvaliteten tilsvarer den på nye dekk - til en lavere pris. Du kan finne regummierte dekk hos fra mange produsenter i nettbutikken vår. I tillegg til den gunstige prisen er det et annet poeng som gjør denne dekktypen fordelaktig - regummierte dekk beskytter miljøet.

Sommerdekk

Sommerdekk bør brukes fra påske til oktober. Selv om det ikke er noen lovpålagt plikt for å bruke sommerdekk , gir disse de beste kjøreegenskapene når temperaturene er tosifrede. Gummisammensetningen er hard og tilbyr godt grep. Dekkmønsteret samler vannet og transporterer det bort fra dekket slik at det ikke flyter.

Vinterdekk

I enkelte land er det påkrevd ved lov å bruke vinterdekk (eller dekk med M+S-merke) på vinterveier. De er gjerne mykere enn sommerdekk og forblir fleksible selv ved lave temperaturer. Mønsteret griper inn i snøen og isen og gir dermed bedre trekkraft.

Helsesongdekk

Helsesongdekk kombinerer fordelene med sommer- og vinterdekk, men de slites raskere og har en høyere rullemotstand, noe som øker drivstofforbruket. I tillegg til sommer-, vinter- og helsesongdekk, tilbyr dekkonline.com også racing-dekk, vintage-dekk, regummierte dekk og runflat-dekk.

Oppover