Ordrestatus x
Logg ut

Ivareta ditt bilbatteri

Så du glemte å skru av kupélyset og det har vært på hele natten, så neste morgen lager ikke bilen en lyd når du prøver å starte den. Starteren reagerer ikke og alt du hører er en svak klikkende lyd . Batteriet er sannsynligvis dødt. Dette skjer som oftest på vinteren og under korte kjøreturer. Det er ikke sunt for batteriet når du kjører bare seks kilometer til jobben og tilbake i temperaturer under null grader, med alle strømkrevende enheter som varmeseter, luftkondisjonering, radio og andre ting skrudd på.

Et annet problem i lave temperaturer, er at jo kaldere det blir, jo lavere er synligheten til motoroljen. Dette betyr at batteriet, i forbindelse med starteren, må virke mye hardere for å starte kjøretøyet. Du bør kun ty til gamle triks som skyv- eller trekk-start eller å rulle bilen i gang, når det ikke finnes noen andre muligheter for å komme deg ut av knipen, siden disse teknikkene faktisk gjør mer skade enn godt. Hvis bilen ikke starter i løpet av de første metrene, kan uforbrent bensin sive inn i katalysatoren og skade den. Da vil triksene kun virke på biler med manuelt gir. Med automatgir blir du nødt til å ringe etter veihjelp eller få en annen sjåfør til å hjelpe deg med en hurtigstart av din bil. Under hurtigstart er det viktig å følge riktig sekvens i kobling av kabler. Men for å unngå å måtte gjøre dette i utgangspunktet, er det å ivareta batteri jevnligpå sin plass. I tillegg bør du kun bruke enheter som tapper mye strøm som tåkelys når de er helt nødvendige.

Hvordan lade opp batteriet:

Laden der Autobatterie

Batterilader

Teknologi for å lade batteri har utviklet seg en god del i de siste ti årene. Lagrestasjoner ble tidligere utstyrt med en intern transformator. Disse ble i hovedsak tilpasset til store hus og var forholdsvis tunge på grunn av deres ledningsspoler. I moderne ladere kontrollerer mikroelektronikk de viktigste parametrene. De nye laderne kan være mye mer kompakte enn de eldre enhetene. Det finnes, vel å merke, et overveldende antall variasjoner i nye ladere.

De fleste enheter justerer seg selv automatisk, men det er noen ting du alltid må følge med på: En er at strømmen som kommer fra laderen bør være tilstrekkelig til å lade batteriet skikkelig. Det hjelper ikke å koble et batteri med høy kapasitet til en svak lader, siden ladingen kommer til å ta flere dager. Gode ladere kan levere opp til 3.5 ampere per time. Så hvis ditt batteri har en kapasitet på 70 Ampere-timer (Ah), bør ladingen være fullført etter 20 timer. Det andre du bør være oppmerksom på er at laderen trenger å være i stand til å gjenkjenne batteriets ladenivå og skru av når det er fullstendig oppladet. Tilstrekkelig spenning vil være 12 volt for biler og 6 volt for motorsykler og mopeder. Hvis ditt batteri ikke er et konvensjonelt bly-basert batteri men i stedet et GEL batteri eller et med absorberende glassfiber -matting, trenger laderen å være kompatibel med disse typene.

Lading

Hvis ditt batteri har vært oppbevart og frakoblet i mer enn 12 måneder kan det bli utladet. Da kan det være nødvendig å lade det, siden det ikke lenger kommer til å ha tilstrekkelig spenning til å kunne starte bilen. Å kjøre på korte turer eller en defekt dynamo er tilsvarende dårlig for batteriet. Med disse enkle instruksjonene kan du lade batteriet selv. Men før du kobler til laderen, bør du forsiktig lese instruksjonsmanualen i tillegg til sikkerhetsinstruksjonene på batteriet og dessuten finne ut korrekt spenning på ditt batteri. Autobatterie laden
  1. Skru av alle enheter i bilen som bruker elektrisitet, og skru tenningen fullstendig av.
  2. Du kan enten la batteriet stå installert eller fjerne det fra bilen, følg her bilprodusentens instruksjoner.
  3. For å koble batteriet fra bilens elektrisitetssystem, bør du først koble fra minuspolen og deretter plusspolen. Behold polene sikkert separert for å unngå kortslutning.
  4. Hvis batteriet er en åpen, vedlikeholdsfri type, åpne opp beskyttelseshetten, sjekk væskenivået, topp det om nødvendig, og fest hetten kun svakt slik at ingen gasser kan unnslippe.
  5. Sørg for at laderen er koblet fra, og koble plusspolen, deretter minuspolen til den.
  6. Sjekk instillingene, inkludert den spesifiserte spenningen på laderen. Hvis alt er korrekt, kan du plugge den til.
  7. Etter at ladingen er fullført, koble fra laderen, først koble fra minuspolen, deretter plusspolen.
  8. Koble nå batteriet til bilen igjen. Først plusspolen, deretter minuspolen. Fest beskyttelsen og erstatt polhettene.

Garanti

Plutselig, i den første kalde vinteren, starter ikke lenger bilen selv om batteriet er nytt. Du kan komme til å spørre deg selv: Er batteriet fortsatt dekket av garanti? Med bilbatterier må du skille mellom produsentens garanti og den lovlig påkrevde garantien, gjerne omtalt som reklamasjon, som normalt gjelder inntil 2 år etter kjøpsdato i Norge. Dette betyr at en forhandler er ansvarlig for alle defekter tilstede i batteriet på kjøpstidspunktet, selv om en defekt ikke blir åpenbar før senere. På den annen side er batterigaaranti en frivillig tilleggsservice fra produsenten, ikke regulert etter loven. Den dekker det som er spesifisert i vilkårene og betingelsene for garantien.

Kassering

I tidligere år har folk rett og slett dumpet batterier i veikanten, men nå om dagen kan ingen bare kvitte seg med et dødt batteri på denne måten. Det er ikke bare skadelig for miljøet, men også helt unødvendig, siden det finnes et enkelt, rimelig system for å avhende gamle batterier på en miljøvennlig måte. For dette blir gamle batterier profesjonelt demontert og hver enkelt komponent kassert, inkludert materialer som kan brukes om igjen (bly og jern) i tillegg til giftige substanser (svovelsyre og tungmetaller).

Aldri med normal søppel

Det er forbudt ved lov å kaste brukte startbatterier blant husholdnings-søppel eller rest-avfall. Standaarder og reguleringer som hjelper deg å kassere et bilbatteri på en skikkelig måte omfattes av lover som ivaretar salg, retur, og miljøvennlig kassering av batterier, uformelt omtalt som batteriloven. Ifølge loven er det påkrevd av alle forhandlere og verksted som selger bilbatterier å akseptere gamle batterier for kassering. I likhet med flaskepant-systemet må du i EU betale et depositum på 7.50 Euro. Dette beløpet får du tilbake når du returnerer det brukte batteriet. Hvis du ønsker å kjøpe et nytt batteri fra samme forhandler som du returnerer det gamle batteriet til, blir beløpet rett og slett trukket fra kjøpsprisen. Du kan ikke tvinges til å returnerer batteriet på samme sted når du kjøper det. Du kan returnere batteriet for kassering hvor som helst der batterier blir solgt, bare lever inn innløsningskupongen. Gjenbruksstasjoner tar også gjerne imot dine gamle batterier, men de kan ikke levere tilbake et eventuelt depositum på 7.50 Euro.

Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.