Ordrestatus x
Logg ut

Hva bør jeg gjøre hvis mitt bilbatteri blir svakt?

De fleste folk vil få trøbbel med å bestemme hvorvidt et bilbatteri er dødt eller bare utladet. Du føler bare konsekvensene, som kan være alvorlige siden en bil uten et fungerende batteri ikke kommer til å starte, og hvis du har en viktig avtale å rekke kan det gi alvorlig hodepine. Et dødt batteri må bli erstattet med et nytt. Hvis spenningen til et batteri er mellom 9-12 volt, er det bare delvis utladet og ikke irreversibelt skadet. Lesing under lasting, såkalt høyspennings-test, kan i de fleste tilfeller utføres kun av batterispesialister eller verksted.

Reparering av bilbatteri

Trenden beveger seg raskt fra lav-vedlikehold til vedlikeholdsfrie batterier. Likevel er det noen tilfeller der du kan reparere et batteri. Med et vedlikeholdsfritt batteri, på grunn av mangelen på et fyllerør for destillert vann, er det ikke stor sjanse for å reparere det. Men du kan åpne toppen på et lav-vedlikeholds batteri og sjekke fyllegraden i det minste årlig (mens du har på vernebriller). Å toppe på nivået til blyplatene er fullstendig dekket med vann hjelper å hindre batteriet fra å tørke ut. Du kan behandle flimrende batterilys med nye karbonstenger for batteriets kontrollmodul. Du kan kjøpe delene for rundt 30 Euro.

Repareringsalternativer for et feilende batteri:

Gjenoppliving

Hvis bilen er treg å starte, er det avgjort på tide å gjenopplive batteriet. For dette bør du koble til en kommersielt tilgjengelig lader til batteriet og lade det opp. Hvis ingenting annet hjelper kan du også prøve en spesuell anordning ved navn Megapulse. Denne ble testet av TU Vienna og det ble avdekket at alle gamle batterier som ble testet ble i stand til å få tilbake sin ladekapasitet etter en behandling med Megapulse anordningen, selv om batteriene viste et middels høyt nivå av skade før testen. For å ødelegge skadelige blysulfatkrystaller i batteriet leverer anordningen konstant høyfrekvent strømimpuls til batteriet for å gjenopplive det.

Hurtigstart

I løpet av livet til en bil må praktisk talt alle sjåfører hurtigstarte sitt batteri for å få det i gang. I kalde temperaturer gjennom vinteren må batteriet jobbe veldig hardt, og dermed øker risikoen for at bilen ikke får starte betraktelig, spesielt i løpet av den kalde sesongen. Skikkelig hurtigstart av batteriet er ikke vanskelig: Autobatterie reparieren
 1. Bilen med det døde batteriet er mottaker-kjøretøyet. Bilen med et godt batteri er det ladende kjøretøyet. Begge kjøretøy bør være operert på samme spenning, vanligvis 12 V.
 2. Motoren til det ladende kjøretøyet er skrudd av, og strømkrevende komponenter som luftkondisjonering o.s.v, er også skrudd av på begge kjøretøy.
 3. En ende av den røde kabelen er koblet til plusspolen hos mottakeren, deretter blir den andre enden koblet til plusspolen på det ladende kjøretøy.
 4. Enden av den svarte kabelen blir koblet til minuspolen på det ladende kjøretøyet og deretter blir den andre enden koblet til en ledig plass på motorblokken hos mottaker-kjøretøyet.
 5. Motoren til det ladende kjøretøyet blir startet, og deretter kan motoren på mottaker-kjøretøyet bli forsøkt startet. Hvis den starter kan den rett og slett bli holdt gående. Hvis den ikke starter, prøv igjen.
 6. Etter å ha lykkes med å starte bilen, koble først av den svarte minuskabelen og deretter den røde plusskabelen.

Koble fra

Hvis ditt kjøretøy er tregt å starte eller ikke starter i det hele tatt om vinteren, er det på tide å lade startbatteriet. For å gjøre det må du først fjerne det gamle batteriet, men med våre tips kan så å si alle klare det. Dette er en av de enkleste vedlikeholdsoppgaver som du ganske enkelt kan klare selv uten å oppsøke mekaniker, en unødvendig utgift. Du bør deretter investere det beløpet du sparer på en batteri av høy kvalitet, slik at din bil kan starte pålitelig i kalde temperaturer. Hvis startbatteriet er så svakt at bilen rett og slett ikke vil starte, må du koble fra batteriet og enten lade det fullstendig, eller hvis det ikke virker må du erstatte det. Deretter må du følge trinnene påkrevd for å gjøre jobben. Disse er viktige:

 • Hvis din bilstereo bare kan bli reaktivert ved å skrive inn en kode, sørg for at du kjenner til korrekt kode. Ellers vil det være svært lite håp om å få din radio til å virke igjen etterpå.
 • Det er en riktig sekvens for å koble fra batteriet: Først koble fra kabelen fra minuspolen, og vær forsiktig så den ikke berører polen etter at den er fjernet. Deretter fjern kabelen fra plusspolen på samme måte.
 • Etter å ha fjernet kabelen kan batteriholderen åpnes og du kan fjerne batteriet.
 • Du kan bli nødt til å reprogrammere radioinnstillingene etter å ha ladet batteriet.

Lading

De mange enheter i moderne biler som bruker elektrisitet vil tappe energi fra batteriet. I kalde perioder dør rett og slett mange startbatterier. I siste liten, unødvendig å si, er dette tidspunktet å få batteriet skiftet eller gjøre det selv. Men du trenger ikke gå til en kostbar mekaniker. Hvis du følger noen viktige retningslinjer er det ikke vanskelig i det hele tatt å skifte batteri. Med følgende steg-for-steg guide kan du raskt skifte batteriet selv: Reparieren von Autobatterie
 1. Før du begynner, sørg for at motoren og alle komponenter som bruker strøm som tenning er fullstendig skrudd av. Det er viktig fremfor alt at radioen, kjørecomputeren, og navigasjonssystemet også er skrudd av, ellers vil det å koble fra strømmen med nullstilling føre til at alle tidligere innstillinger forsvinner.
 2. Nå kan du åpne panseret og løsne kabelklemmene på minuspolen med en passende skrutrekker eller skiftenøkkel hvis det er aktuelt. Fjern deretter kabelen og sikre den slik at den ikke kan berøre verken batteriet eller plusspolen, så du unngår å forårsake gnister eller kortslutning.
 3. Nå kan du løsne og fjerne kabalen på plusspolen. Her må du også være forsiktig for å unngå at kabelforbindelsen berører batteriet eller minuspolen.
 4. Med en passende skrutrekker, skiftenøkkel eller skrunøkkel, fjern brakettskruene som holder batteriet i batterirommet. Deretter kan du løfte ut det gamle batteriet. Du kan så plassere det nye startbatterietinn i batterirommet og feste det på plass.
 5. Koble nå begge kabelklemmene i omvendt rekkefølge denne gangen: alltid koble plusspolen først og deretter minuspolen. Til slutt, beskytt begge polene med passende polfett eller spray. Dette beskytter dem på lang sikt mot korrosjon og oksidasjon.

Kortslutning

Enbilbatteri-kortslutninger ikke bare farlig for batteriet, men også for all elektronikk ombord, siden den økte spenningen på kort tid vil løpe gjennom alle enheter som er koblet til det elektriske systemet, noe som kan forårsake alvorlig skade. For å unngå kortslutning må du unngå å reversere kablene ved et uhell. Tillat aldri noe å koble plusspolen og minuspolen. Selv om polene har noe forskjellige diametre, kan du likevel berøre begge kabler inntil kontaktene samtidig, og dermed forårsake en kortslutning. Når du kobler opp et nytt batteri må du alltid være forsiktig og grundig lese gjennom instruksjonene før du installerer.

Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.