Ordrestatus x
Logg ut

Riktige dekk

Det er viktig å velge riktig dekk. I tillegg til å være godkjent for bilen, bør dekkene også tilpasses værforholdene. Med vår dekk-kalkulator kan du finne en alternativ dekkstørrelse til den du bruker.

Lær alt om:

Bruk av vinterdekk om sommeren og sommerdekk om vinteren

De fleste sjåfører bytter dekk to ganger i året - om våren fra vinterdekk til sommerdekk og omvendt om høsten. Enkelte sparer seg selv for bryderiet ved å velge helsesongdekk i stedet. Dette er de to eneste mulighetene for å forbli trygg på veien i alle sesonger. Vinterdekk om sommeren og sommerdekk om vinteren er imidlertid ikke et alternativ. Men hvorfor ikke?

Sommerdekk om vinteren er rett og slett forbudt i mange land. Men selv uten lovkrav setter det sikkerheten til både deg selv og andre i fare. Dekkprofilen og gummisammensetningen i vinterdekk er utviklet for å tilpasses vei- og værforholdene om vinteren. Profilen har mange kanaler som fester seg til bakken for økt trekkraft og dermed kortere bremselengde. I tillegg er gummisammensetningen mykere enn den man finner i sommerdekk slik at dekket kan forbli fleksibelt selv i kaldt vær. Når du kjøper nye vinterdekk bør du se etter snøflak-symbolet, som betegner egnethet om vinteren.

\x{201c}Kjøre

©Stephane Bonnel FOTOLIA

Økt sikkerhet med riktige dekk

Vinterdekk om sommeren er heller ikke bra. Den mykere gummisammensetningen øker rullemotstanden, noe som har en negativ effekt på drivstofforbruket. I tillegg er dekkprofilen i sommerdekk laget for tørre og våte forhold, og gir derfor bedre sikkerhet om sommeren. De mange langs- og tversgående mønstrene samler vann og transporterer det bort fra dekket - og minimerer dermed risikoen for vannplaning. Derfor bør du bytte til sommerdekk om våren.