Ordrestatus x
Logg ut

Barneseter

De fleste barn elsker å flytte seg. Men å klatre og tulle rundt i en bil kan være farlig. Så det er barneseter for å flytte barn fra punkt A til punkt B trygt. Et krav her er et sikkerhetsbelte tilpasset til barnets høyde, korrekt festet. Et barnesete som er for stort eller for lite kan forårsake sikkerhetsbeltet til å stramme mot barnets hals. I Norge er et barnesete påkrevd helt til barnet er over 36 kilo eller opp til 135 cm høyt. Overtredelse av denne reguleringen resulterer i en bot og en merknad i kjøreregisteret.

Det er et krav til: barnesetet må være testet for ECE 44/03 eller høyere, noe som kan bli sett på de to første sifrene i 8-siffer registreringsnummeret på det oransje-fargede ECE testseglet. Når du kjøper et barnesete til bil, merk deg ECE testseglet og vær grundig klar over testresultatene, for eksempel fra ADAC.

Barneseter blir sortert i forskjellige klasser ifølge retningslinjene til ECE 44: 0+, I, II, og III. Klassene blir bestemt av barnets vekt og ikke hans/hennes høyde eller alder. Men disse sorteringene er ikke aktuelle, siden barn nå om dagen "vokser ut av" setet før de når vektgrensen. Så i flere år har det vært ECE-R 129, som er gyldig kun for kjøretøy med Isofix montering (såkalt i-Size barneseter):

  • Klasse Q0 for opp til 60 cm høyde
  • Klasse Q1 for 60-75 cm høyde
  • Klasse Q1.5 for 75 - 87 cm høyde
  • Klasse Q3 for 87-105 cm høyde
  • Klasse Q6 for 105-125 cm høyde
  • Klasse Q10 for over 125 cm høyde

Videre er det forskjeller i posisjoneringen til setet, som kan vende forover eller bakover. I Norge kan babyer som veier opp til 13 kg høre hjemme i et bakovervendt sete - dette beskytter babyens hode i en frontkollisjon, siden nakkemusklene til et barn fortsatt er ganske svake. ECE regulering 129 nevnt ovenfor spesifiserer bakovervendt transport for det nye i-Size barnesetet, selv opp til 15 måneders alder.

Gruppe I barneseter

Seter i gruppe I er for barn som veier mellom 9 og 18 kilo, og kan bli montert både vendt forover og bakover. Trygg Trafikk anbefaler imidlertid at alle barn opp til minst fire år sikres i bakovervendte barneseter. Et barns nakkemuskler er ikke sterke nok til å holde hodet oppover i løpet av en frontkollisjon før etter tre-års alder.

Det finnes gruppe I barneseter med skulderseler og beskyttelse mot kollisjon i form av en plate foran barnets mage for å minimere kraften i tilfelle en kollisjon. På den annen side er skulderseler mer komfortable å sove med. Hvis disse kan bli installert vendt bakover blir de kalt Reboard seter. For barneseter med skulderseler, sørg for å stramme selene og fest selve setet sikkert på plass. Med det andre systemet må seletøyet gå sikkert gjennom beskyttelsesskjoldet.

Gruppe II barneseter

Barneseter i gruppe II passer for barn som veier mellom 15 og 25 kg. Disse kan også bli installert enten vendt forover eller bakover, men kun hvis ingen Isofix systemer er brukt for å sikre dem. I dette tilfellet, må setet bli installert vendt forover. Grupoe II barneseter er vanligvis forsterkede seter med ryggstøtte eller hodestøtte for soving. Barnet blir sikret med et konvensjonelt tre-punkts sikkerhetsbelte, som må bli plassert over midten av barnets skuldre. Denne er sterk nok for å beskytte barn fra alderen fire år og oppover mot kollisjoner.

Hoftebeltet blir tredd gjennom store beltefester som er ment å hindre at beltet glir mot barnets mage. Det finnes også barneseter som går inn under både gruppe II og III.

Gruppe III barneseter

Gruppe III barneseter er for barn som veier mellom 22 og 36 kg. Bortsett fra dette gjelder også spesifikasjonene fra gruppe II også her. Barneseter som faller inn under gruppe I, II, og III kan også bli kjøpt, men som et kompromiss er disse ikke 100 % tilpasset barnets alder. Det viktigste av alt er at små barn kan være trygge i en sovende posisjon.

Kindersitz
Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.