Ordrestatus x
Logg ut

Mår forsvar

I Norge er det hvert år tilfeller av skader på kjøretøy forårsaket av mår og andre gnagere for flere titalls millioner kroner. Mus er ofte den skyldige gnageren i Norge, fordi mus er ganske komfortabel med mennesker. Den bruker motorrommet som husly - her kan den skjule seg for andre dyr, men også gjemme mat. Hvis du pendler jevnlig og parkerer over natten på forskjellige steder, er du spesielt utsatt. Grunnen: lokale konflikter mellom gnagere som prøver å sikre seg bilen din for seg selv. Skader fra gnagere er en naturlig oppførsel som er mest merkbar i løpet av parringssesongen.

Du trenger likevel ikke rett og slett å akseptere bitt fra mår og mus, siden de kan føre til ikke bare kostbare skader, men også ulykker. Hvis akselfester, vannslanger eller kabler blir berørt, kan kjøretøyet overopphetes eller bli ubrukelig. Selv om tauing kan være gratis for medlemmer av bilklubber, dekker forsikring sjelden de faktiske skader. Etter at skader fra mår eller mus registreres, eller de første tegn på aktivitet fra gnagere blir synlig, bør motoren renses. Enda bedre er det å lære metoder for forsvar mot gnagere før det er for sent.

En effektiv men langtekkelig metode for forsvar mot gnagere er å installere veltilpassede slissede plastikslanger som kabler blir plassert i. For kabler koblet til katalysatoren, bør disse være lagd av aluminium, som tåler varme. Enda enklere er det å installere netting under motoren eller et piggsystem i motorrommet. Enda mer effektivt er enheter med høyspenning eller ultralyd.

Ultralyd-metode

Ultralyd er en effektiv metode for forsvar mot gnagere. Disse enhetene skaper en høyfrekvent lyd som ikke er hørbar for mennesker, men som skremmer vekk dyr. For at ultralyd-metode funksjoner skal være effektive, bør du se på et lydtrykknivå på minst 100dB(C) og frekvensmodulasjon. Ellers vil den ikke avskrekke gnagere, og de vil fortsette å bruke ditt kjøretøy som husly. Gode enheter koster rundt 100 Euro. Med denne utgiften må du huske at de billigere versjonene ikke er verdt pengene. Installasjon bør bli gjort slik at lyden som slippes ut kan bli reflektert av overflaten under panseret. Ved hjelp av frekvensmodulasjon endrer tonen seg jevnlig slik at gnageren ikke rett og slett kan bli vant til den. Ideelt er det best å bruke en kombinasjon av ultralyd- og høyspennings-metoder.

Motorraum
Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.