Ordrestatus x
Logg ut

Bella Italia: Nyt sommeren mer uten vinterdekk

Kjøring i Italia

Den generelle anbefalingen – akkurat som i landet vårt – er å unngå å kjøre med vinterdekk om sommeren. Årsaken har å gjøre med dekkmønsteret og fremfor alt gummiblandingen. Sommerdekk er mye hardere, så de kan bedre håndtere høye utetemperaturer. Helårsdekk er et alternativ – i hvert fall i mer moderate klimasoner.

Les nedenfor om hva du bør huske på når det gjelder dekkene for ferieturen til Italia fra 16. mai til 14. oktober.

Ikke noe generelt forbud mot vinterdekk, men...

Ifølge ADAC har det vært motstridende rapporter den siste tiden, noe som har skapt usikkerhet blant reisende til Italia. Det som er sikkert er at sommertiden som gjelder for veitrafikken i Italia er fra 16. mai til 14. oktober, selv om den ifølge kalenderen ikke begynner før 21. juni.

Bruk av vinterdekkenes hastighetsindeks som målestokk

Siden 2014 har det italienske transportdepartementet fastsatt at vinterdekk er tillatt i den nevnte perioden med én vesentlig betingelse: Hastighetsindeksen for dekkene dine må være minst identisk med informasjonen i vognkortets del 1. En høyere hastighetsindeks er OK, men hvis den er lavere, så gjelder vinterdekkforbudet for sommeren i Italia.

Hvor finner jeg hastighetsindeksen for dekkene mine?

Du kan finne all informasjon som er relevant for dekkene dine på dekksiden. Hastighetsindeksen er angitt helt til høyre sammen med lastindeksen. Den er en eller to bokstaver, avhengig av maksimalt tillatt hastighet på bildekkene. Her er noen vanlige eksempler:

Dekk

  • N: 140 km/h
  • P: 150 km/h
  • R: 170 km/h
  • S: 180 km/h
  • T: 190 km/h
  • H: 210 km/h
  • V: 240 km/h

Mange av dagens hastighetsindekser er kun relevante for sommerdekk med mye høyere hastigheter.

Du trenger vognkortet del 1 for å kunne gjøre sammenligningen, som er viktig i Italia. Du finner den aktuelle informasjonen under punkt 15. Er tallet T (190 km/t) lavere enn i vognkortet (for eksempel H = 210 km/t), så gjelder forbudet mot vinterdekk og helårsdekk i det populære ferielandet.

Som en hovedregel har du ikke lov til å bruke noen type dekk hvis hastighetsindeksen på siden av dekket er lavere enn den maksimale hastigheten som er angitt i vognkortet del 1.

Copyright @zentilia – Fotolia

Hva med helårsdekk?

Hvis kjøretøyet ditt er utstyrt med helårsdekk, gjelder de samme reglene som for vinterdekk i Italia. Begge typer dekk brukes på motorkjøretøyer og tilhengere – motorsykler er ikke berørt av de italienske sommerforskriftene.

Hvordan identifiserer jeg vinterdekk og helårsdekk på en bil?

Du kan identifisere dekktypen ved hjelp av to typer informasjon på dekkets sidevegg:

  • Bokstavkombinasjonen M+S: står for gjørme og snø.
  • Alpesymbolet: En silhuett av et fjell med et snøflak i midten.

Alpesymbolet vil gradvis erstatte M+S-merket innen 2024 og gir deg et høyt sikkerhetsnivå sett fra et juridisk perspektiv. Det finnes på alle vinterdekk og allværsdekk som har blitt produsert siden begynnelsen av 2019.

Du kan finne nye sommerdekk til lave priser her hos dekkonline.com. Vi ønsker deg en hyggelig reise og en avslappende sommerferie i Italia!