Ordrestatus x
Logg ut

Utvendig bilvask

Biler blir utsatt for værforhold og naturelementer hele tiden gjennom hele året. Mens veisalt og søle om vinteren etterlater et lag med skitt på lakken, hjulene og plastikkdeler, berører UV-stråling og insekter kjøretøyet om sommeren. Jevnlig bilvedlikehold lar den skinne igjen raskt og bidrar også til å bevare verdien. Det er noen ting som er verdt å merke seg i denne sammenhengen, og vi ønsker å ta dem opp på dette stedet. Hvorvidt det er vårrengjøring eller en ukentlig vask vil vi gi deg råd her om bilvask, for understell og motorrengjøring.

Bilvaskeri

Siden det i mange byer og kommuner ikke er tillatt å vaske biler utendørs, i alle fall anbefalinger fra myndighetene mot å vaske bilen utendørs, utgjør et bilvaskeri generelt en av få måter å få sin bil vasket. Ved bilvaskeriet forblir sjåføren sittende i bilen, mens bilen blir trukket gjennom en hall og vasket. Enten du velger et bilvaskeri eller gjør jobben selv, må du sørge for å lukke alle vinduer og om nødvendig takluken, for å hindre vannskader på interiøret. Om mulig bør utvendige speil foldes sammen og antennen skrues løs. Kabrioleter bør unngå bilvaskeri og i stedet få en mer skånsom håndvask.

Om våren er en fullstendig vask som grundig fjerner rester fra vinteren anbefalt. Dette innebærer en forhåndsvask først, der skitten på felger og hjulhuset fjernes. Etter dette følger en vask av understellet, fordi sludd og veisalt har festet seg hårdnakket her. Behandle din bil for bevaring som forsegler lakken. En innvendig rengjøring fullfører vårrengjøringen.

Om sommeren er det fare for at insekter, rester og UV-stråler tar knekken på lakken. Vask disse forekomstene vekk så raskt som mulig, slik at lakken ikke blir uopprettelig skadet eller får bleke flekker. Om mulig, vent på dårlig vær før du kjører til bilvaskeriet. På en regnværsdag blir sekreter fra trær på bilen vætet og dermed enklere å fjerne. For øvrig er bilvaskerier med kluter i stedet for koster mer skånsomme. Selv om det ikke finnes noen risiko for riper, kan koster etterlate striper som ser ut som riper. Faktisk er dette enda en fordel med å vaske mens været er dårlig: erfaring har vist at koster og kluter er renere på slike dager. Dessuten trenger du på slike dager stort sett ikke vente lenge i kø på bilvaskeriet.

Hvis du har bestemt deg for forsegling med voks, bør du passe på å fjerne voks fra gummien på vindusviskeren. Etter å ha vasket utsiden, følger interiøret videre. Over tid blir et lag med skitt utviklet på innsiden av frontruten, som kan føre til visuell hindring, så rengjør frontruten jevnlig med vindusrens og tørk av.

Motor-rengjøring

I tillegg til en vanlig bilvask, er det anbefalt å gjennomføre motor-rengjøring nå og da. Det er flere grunner til å gjøre dette:

Hvis du oppdager tap av olje eller andre væsker fra din bil, bør du finne ut av årsaken. For å kunne gjøre det, er det nødvendig å vaske motorområdet for å kunne lokalisere defekten. Med motor-rengjøring er det noen generelle ting å huske på. Bare fortsett med dette om motoren er kald, ellers kan det føre til kostbare skader om den varme motorblokken kommer i kontakt med kaldt vann. Dessuten bør elektriske komponenter som kontrollenheten ikke komme i kontakt med vann, for å unngå kortslutning.

Erfarne sjåfører kan gjennomføre en motor-rengjøring på egen hånd. Den grunnleggende bekymringen: en oljeseparator og et godt rensemiddel. Finn dynamoen og om nødvendig fordelerhetten. Spray deretter på motor-renseren og la den virke i noen minutter. Med en kost kan du fjerne rester selv fra områder som er vanskelige å nå. Med en høytrykksspyler (satt på minimalt trykk) blir den løsnede skitten skylt vekk - du må imidlertid ikke bruke den på elektriske komponenter - og så må motoren forlates for grundig tørking. Du kan stort sett finne en oljeseparator ved spesielle vaskesteder for biler - mens motor-rens på din egen eiendom eller i gata er regulert av regler. Apropos regler: noen bilforhandlere nekter motor-rengjøring med høytrykksdamprenser - under trussel om tap av garanti.

Hvis du ønsker å være på den trygge side, kan du overlate motor-rengjøringen til en profesjonell som spesialiserer seg på det. Ellers kan du risikere at motoren ikke lenger starter, eller ikke fungerer knirkefritt. En annen (noe dyrere) metode er å rengjøre med tørris, noe som utelukker vannskader. I tillegg bør man investere noen kroner på motorforsegling (uten voks). Dette har ingen visuell effekt, men det beskytter motoren fra fuktighet på innsiden.

Rengjøring av understell

Når du kjører til bilvaskeriet dukker spørsmålet om riktig valg opp for mange sjåfører. Er grunnleggende vedlikehold nok, eller bør understellet også rengjøres? Som en generell regel trenger bare synlig overflate å rengjøres- en gang i måneden, om nødvendig oftere på vinteren.

Spesielt i de kaldere periodene av året samler riktignok rester fra veisalt seg på understellet, og dette kan påvirke materialet. I dette tilfellet er det spesielt nyttig å rengjøre understellet. Dette kan imidlertid også forårsake skader, og bør derfor gjøres manuelt.

Ved et bilvaskeri blir damp sprayet mot understellet med høyt trykk. Denne kan komme inn i bevegende mekaniske deler eller elektronikk, og kan føre til at bilen ikke lenger kan startes. Dette bør man unngå for enhver pris. I tillegg oppmuntrer vann som inneholder salt korrosjon om vinteren. Hvis en profesjonell vasker understellet kan han også sjekke om det finnes defekter, noe som er anbefalt særlig når det gjelder brukte kjøretøy.

Regnvær er generelt sett den mest praktiske og skånsomme muligheten for å vaske understellet, siden vannet skyller bilen ren. Bortsett fra det, er det tilstrekkelig å vaske undersiden av bilen forsiktig to eller tre ganger i året.

Prisene gjelder per stykk og inkluderer MVA og frakt innen fastlands-Norge, med mindre annet er angitt.